Groot glijmiddel onderzoek

Als onderdeel van deze actie heeft Mail & Female een kwalitatief onderzoek uitgevoerd onder haar klanten. Bijna 1000 mensen met de leeftijd van 20 t/m 60 jaar reageerden op onze oproep voor onderzoek naar glijmiddelen. Bijzonder is dat meer dan de helft van de ondervraagden zichzelf identificeert als man. Voor ons is dat opvallend, maar vooral goed nieuws. Dit betekent dat niet alleen vrouwen op zoek zijn naar een veilige, positieve omgeving voor seksualiteit, de mannen doen ook mee. Daar zijn wij erg blij mee! 

Ons vermoeden is, dat er een samenhang bestaat tussen -lichamelijke, seksuele- klachten en het gebruik van glijmiddelen. Uit het contact met onze klanten maken wij op dat men niet goed genoeg op de hoogte is van het (juiste) gebruik van glijmiddelen. Een van de onderliggende vragen van ons onderzoek dan ook; in hoeverre men geïnformeerd is over glijmiddelen. Ten slotte waren wij natuurlijk ook benieuwd naar de tevredenheid van mensen over de glijmiddelen die zij gebruiken. 

 

Een kleine introductie van glijmiddelen

Er bestaan grofweg drie soorten glijmiddel: op silliconen-, water- en oliebasis. Op deze drie soorten zijn honderden varianten te vinden. Al dan niet ecologisch verantwoord, met smaakjes,met toegevoegde stoffen en geuren, en in allerlei soorten kleuren en flesjes.

 

Glijmiddel op siliconen basis
Glijmiddelen op silliconenbasis bevat een soort sillicoon die niet schadelijk is voor het lichaam. De moleculen zijn te groot om door het slijmvlies en huid heen te dringen, dus de porieen raken niet verstopt. De baarmoeder kan dit glijmiddel makkelijk ‘afvoeren’, het blijft dus niet hangen in de baarmoeder, zoals olie. Het grootste voordeel van glijmiddel op deze basis is dat het heel lang glijdt. Bij anale seks is dit dan ook een must. Daarnaast kan dit glijmiddel zelfs onder water worden gebruikt, het bevat immers zelf geen water. Ideaal voor seks in het bubbelbad of zwembad. Het is veilig te gebruiken met condooms. Een nadeel van silliconen glijmiddel is dat het niet zomaar samengaat (wel als het speciaal is aangegeven) met siliconen seksspeeltjes en vlekken geeft in je lakens. Bovendien zijn deze glijmiddelen vaak wat duurder, maar wel erg zuinig in gebruik.

 Glijmiddel op waterbasis
Ook zijn er glijmiddelen op waterbasis, al dan niet met een smaakje. Deze glijmiddelen vlekken niet en zijn veilig in gebruik met condooms en alle soorten seksspeeltjes. Water is daarnaast een lichaamseigen stof, dus erg veilig in gebruik. Het is ook nog eens super goedkoop te krijgen. Let wel op bij toegevoegde smaakjes, het glijmiddel wordt vaak zoeter gemaakt door de toevoeging van glycerine.

Glijmiddelen op oliebasis
Glijmiddelen op oliebasis (inclusief baby olie, exclusief kokosolie) is sterk af te raden. Het blijft niet lang glad en de vettige elementen vernietigen latex speeltjes en condooms! Latex wordt poreus van olie. Ook is olie te vet voor de vagina en baarmoeder en sluit het de poriën af. Het kan wel gebruikt worden voor anale seks of voor het aftrekken. Maar wij adviseren: olie alleen gebruiken voor een massage.

 glijmiddel

Hieronder presenteren wij de belangrijkste uitkomsten van ons onderzoek.

 

Onderzoeksresultaten

Het is duidelijk dat veel mensen glijmiddel gebruiken tijdens de seks.

- Een dikke 75% van de ondervraagden gebruikt of wil een glijmiddel gebruiken.  

- Het wordt vooral gebruikt om de seks leuker, gladder en makkelijker te maken.

- Een ander veel aangegeven reden is om condooms en seksspeeltjes beter te kunnen gebruiken.

- Maar glijmiddelen wordt ook gebruikt om meer ‘serieuze’ problemen te voorkomen, zoals vaginisme, vaginale droogte door de overgang en huidaandoening sclerose.

                                                                                                                             
Dat glijmiddel belangrijk is en positief ontvangen wordt, zien we terug aan de tevredenheid. Gemiddeld krijgen de glijmiddelen van verschillende merken een 7 of hoger.

Toch geeft maar 20% aan dat hun glijmiddel een hele vrijpartij blijft glijden. Mail & Female  is van mening dat een glijmiddel dat wel zou moeten kunnen..

 

Redenen om te kopen
Een deel van de ondervraagden vindt de betrouwbaarheid van het merk belangrijk en men luistert bij aankoop graag naar het advies van de verkoopster. Ook de basis van het glijmiddel (siliconen, water) is belangrijk, ongeveer 30 procent maakt een keuze voor een bepaald glijmiddel gebaseerd op de basis. Toch zien wij aan dit cijfer dat 70% niet goed kijkt naar de basis van hun glijmiddelen. En laat daar nu net een ‘risico’ in zitten..

 

Schadelijke stoffen en klachten
Wat smeren wij eigenlijk tussen onze benen? Een vagina is gevoelig en een aantal stoffen kunnen de natuurlijk balans aardig verstoren. Neem nu Glycerine. Dit is een vorm van suiker, gebruikt om glijmiddel een zoete smaak te geven. Hartstikke leuk om te gebruiken voor orale seks maar dit stofje zorgt ook voor nare infecties, candida en schimmels in de vagina. 

Ook bestaan er glijmiddelen met bepaalde contraceptieve middelen, zoals Nonoxynol-9. Deze glijmiddelen pretenderen zwangerschappen te voorkomen maar uiteindelijk zit er te weinig N9 in glijmiddel om echte bescherming te bieden. Daarnaast zorgt dit stofje ervoor dat er kleine scheurtjes in de membranen (een soort huidcellen) van de vagina- en anuswand komen. De kans op een SOA wordt door de scheurtjes alleen maar groter. Er wordt op dit moment meer onderzoek gedaan in een laboratorium in Amerika naar de mogelijke schadelijkheid van glijmiddel. Helaas is er op dit moment nog te weinig bekend om sluitende uitspraken over te doen over membranen en glijmiddel.

Ten slotte bestaat er een ander vervelend stofje, veelvuldig gebruikt in shampoos maar ook in glijmiddel. Dit stofje heet parabeen en is een conserveermiddel. Hoewel er nog een discussie hierover gaande is, wijst onderzoek er op dat dit stofje mogelijk verbonden is met kanker. Wij denken dan: neem het zekere voor het onzekere en let op! Er is namelijk genoeg ‘parabeen-vrij’ alternatief. 

Daarnaast heeft een klein deel van de ondervraagde vrouwen (15%) klachten over hun glijmiddel. De bekentste problemen zijn klachten als jeuk en branderigheid. Ook schimmelinfecties, allergische reacties, schraalheid en nare geurtjes worden in verband gebracht met glijmiddel. Glijmiddel op waterbasis zorgt voor de meeste klachten, blijkt uit ons onderzoek. Uit onze ervaring uit de winkel, merken wij dat meer vrouwen last hebben van hun glijmiddel. Wij verklaren het lage percentage door het hogere percentage mannen in dit onderzoek en omdat het moeilijk is om de klachten in verband te brengen met glijmiddel. Immers, er zijn zoveel andere factoren die vaginale klachten kunnen veroorzaken. 

Seksspeeltjes & Glijmiddelen
Behalve de schadelijke stoffen als N9 en glycerine, is er een ander potentieel risico. Uit ons onderzoek blijkt dat 75% van de Nederlanders geen rekening houdt met het samengaan van de materialen in het glijmiddel en het gebruikte seksspeeltje. De helft van de ondervraagden gebruikt geen speciaal glijmiddel voor hun seksspeeltje en 25 % weet niet waarom dit nodig zou zijn. Bijna de helft heeft geen idee van wat voor materiaal hun dildo is gemaakt en 30% heeft geen idee welke twee middelen (glijmiddel/seksspeeltje) ze samen gebruikten. En 25 % van de mensen die een siliconen seksspeeltje gebruikt, gebruikt ook een siliconen glijmiddel die niet specifiek is bedoeld om te combineren met een silliconen glijmiddel. 

Knoop dit goed in je oren: siliconen vibrators mogen niet met alle soorten siliconen glijmiddelen gebruikt worden! Alleen TRIPLEGLIDE is veilig!

De combinatie van siliconen met siliconen zorgt ervoor dat het siliconen materiaal van je vibrator aangetast kan worden. Uiteindelijk zal je vibrator poreus worden. Check je vibrator en je glijmiddel en kom naar onze winkel voor een goed advies en een glijmiddel die wel lekker lang blijft glijden. 

Info! Info! Info!
Informatie is bij Mail & Female het credo. Wij moeten ervoor zorgen dat de mensen weten wat ze gebruiken. Op deze manier kan seks een positief onderdeel vormen van je leven, ook op lange termijn. Hier staan wij al twintig jaar garant voor, en dat zullen wij blijven doen. 

Eerdere acties zoals: ‘Ruil je vibrator in’ en ‘Ruil je porno in’ waren gericht op kwalitatief slechte seksproducenten. Dit jaar gaan wij de strijd aan voor een betere informatieverstrekking over glijmiddel.   

Al meer dan 20 jaar is Mail & Female de plek voor positieve opvattingen en vernieuwing met betrekking tot seks en liefde. Het is ook de plek waar je voor elke seksualiteit & gender goede seksproducten vindt. Om die kwaliteit te kunnen blijven garanderen, willen wij altijd op de hoogte zijn van de door ons aangeboden seksproducten. 
 

Naar overzicht producten: glijmiddelen

Naar overzicht producten: massageolien

Naar info over de:  soorten glijmiddel