Mail & Female historie 1988 - 2018

Mail & Female 

Spread uit de 1e catalogus 1988.

mail & female catalogus 1

1e Mail & Female catalogus

Mail & Female is niet zomaar een winkel en mailorder! In 1988 waren we het eerste shoppings concept in Europa met seksproducten voor & door vrouwen met een vernieuwende aanpak. Alles wat we doen is vanuit de vrouwelijke invalshoek. De gemiddelde seksshop in die tijd was een verzameling vieze boekjes en opblaaspoppen. De –vaak-  enorme dildo’s  en vibrators werden ‘kunstpenis’ en ‘hulpmiddelen’  genoemd. Voor ons (Hanni Jagtman en Ellen van der Gang)  was het beginnen van Mail & Female een noodzaak: het moest anders en kon beter als vrouwen haar verantwoordelijkheid namen voor haar eigen seksualteit en de seksproducten die voor haar interessant zijn!                                                     

Mail & Female zou een eigen wereld vertegenwoordigen waarin seks geassocieerd wordt met vrijheid, liefde en een goed gevoel. Het was de tijd van Madonna en we gingen er vanuit dat er meer vrouwen dezelfde behoefte moesten hebben als wij… 

Ons motto was dan ook: geniet en laten genieten en we richtten ons op vrouwen en de mannen die van ons houden.

In een paar maanden ontstond Mail & Female en de eerste actie was het creëren van onze eerste beroemde catalogus. In onze eerste catalogus konden we al een eigen product in de vorm van zijden en katoenen open kruis slips presenteren. Wég met de nylon narigheid. Wij wilden spullen waar we bovenal zélf plezier aan beleefden! 

De catalogus veroorzaakte een ware hype. Onze open manier van omgaan met het onderwerp en de verfrissende kijk werd direct door de media opgepikt. De meeste reacties waren positief in de trant van: "Eindelijk! Waarom nu pas?"

Het ging Mail & Female niet om alleen om de mooie plaatjes en kwalitatieve vormgeving. Voor ons was deze hele eerste fase een zoektocht om de vrouwelijke seksualiteit een stem, plek en rol te geven. In onze visie kun je alleen een open, eerlijke en menswaardige maatschappij krijgen als de seksualiteit van mannen, vrouwen, gays en queers een volwaardige rol speelt in het leven.

 

1992 - 1999

mail & female catalogus 2

 

2e Mail & Female catalogus

Het succes van de mailorder werd gevolgd door het openen van de eerste Mail & Female winkel. We wilden onze klanten een laagdrempelige en prettige plek bieden met sfeer en uitstraling. De winkel was een klein souterrain aan de Amstel. Hoewel klein in oppervlakte zijn er hier een aantal belangrijke aanzetten voor de toekomst gestart.

Onze eerste stappen in de richting van een visie op mooie, zinvolle producten kregen een enorme vlucht door de samenwerking met Marlies Dekkers. Haar inmiddels fameuze ‘blotebillen’ jurk inspireerde ons allemaal. Het was onvermijdelijk dat zij samen met Mail & Female aan de slag zou gaan om haar ideeën over lingerie en vrouwelijke erotiek in collecties vorm te geven. Het mooiste voorbeeld van deze samenwerking is de collectie van Marlies Dekkers die is gefotografeerd door Inez van Lamsweerde. In deze catalogus kwamen kwaliteit, durf en vrouwelijke sensualiteit samen, een absoluut hoogtepunt.

inez van lamsweerde
Dat ondernemen niet alleen hoogtepunten kent zal duidelijk zijn. In 1992 besloten Ellen & Hanni elk hun eigen weg te gaan. Ellen bleef de winkel aan de Amstel runnen en Hanni ging met Mail & Female. verder op de ingeslagen weg. Er kwam een Mail & Female winkel aan de Prinsengracht  en In 1994 kwam daar een winkel in Antwerpen bij. Het was duidelijk dat Mail & Female een begrip was geworden, bijna een instituut!

Voor Mail & Female was dit een moment om pas op de plaats te maken. Belangrijkste vraag was eigenlijk: wat is onze toegevoegde waarde? We zagen dat de ondernemers die de Mail & Female winkels runden, steeds meer een lingeriewinkel werden met “wat seksproducten”.  Mail & Female besloot dan ook om de winkels een eigen koers te laten varen. Ze werden voortgezet door enthousiaste vrouwen onder nieuwe namen: Stout in Amsterdam en De Erotische Verbeelding in Antwerpen. Zelf wilden we opzoek naar een eigenzinniger invulling want we wisten zeker dat we niet een ‘marketing concept’ wilden worden.

2000 - 2010

mail & female catalogus 5

Een belangrijke ontwikkeling was het internet. De traditionele sekshandel zag zijn ‘rukproducten’ overal aangeboden worden op het internet. Vaak gratis. De branche moest zich aanpassen, en wat lag meer voor de hand dan het thema ‘vrouwvriendelijke’ sekswinkel. Plotseling werd iedereen vrouwvriendelijk want in die doelgroep zat nog groei.

Het antwoord van Mail & Female kwam in 2000. Mail & Female constateerde rond die tijd dat alle mooie praatjes wel tot enige aanpassing hadden geleid, maar dat er van een hoogwaardige visualisatie van vrouwelijke seksualiteit nog weinig terecht kwam. Mail & Female besloot om weer met passie een plek te bevechten waar seks synoniem is aan kwaliteit. Om de markt en de cowboyconcurrenten te teasen afficheerden we ons nu met THE ORIGINAL en  "MALE FRIENDLY".  De bijzondere positie van Mail & Female krijgt onderbouwing met de Love Academy. De kennis- en informatieoverdracht krijgt meer inhoud  en we slingeren  op ludieke wijze discussies aan door middel van onze beroemde acties als:"Ruil je Vibrator"

 en "Ruil je Porno in!".

Met de opening van onze winkel in 2006 op een prominente plek in Amsterdam: het Weteringcircuit, zijn we ook weer helemaal terug in het straatbeeld en bereikbaar voor iedereen. 

1988 - 2013 Mail & Female 25 jaar Women's Voice on Sex &Toys!

Met Mail & Female zal de wereld nooit meer dezelfde zijn. Onze ambitie is nog net zo groot, ons bestaan nog net zo noodzakelijk! Nieuwe stappen om een heuse Mail & Female TV te starten zijn al genomen. Dus blijf ons volgen, geef je op voor de nieuwsbrieven en als je geïnteresseerd bent om een rol te spelen bij de ontwikkeling van seks als positief onderdeel van je leven, neem dan contact met op met Hanni Jagtman: +31206233916.

2018... 18 oktober viert Mail & Female haar 30e verjaardag! Een belangrijke mijlpaal in haar bestaan!