Over komen

Theaterlezing over zelfbeminning en een poging tot ont-spannen

 

Making love alone is still society’s dirty little secret” verklaarde zelfbenoemd Moeder van de Masturbatie Betty Dodson in het jaar 1988. Is er dertig jaar later iets veranderd?!

 

En hoe bereik je eigenlijk werkelijke zelfbeminning in een maatschappij met weinig lichaamsbesef en veel economisch denken? In de theaterlezing over komen bezoekt Gian een leger aan masturbatiegoeroes, beschrijft ze evenredig veel technieken, bevraagt ze taboes en mythes, betrekt ze de geschiedenis en de biologie, om uiteindelijk te komen bij het ultieme O..........

 

over komen is onderdeel van Gian’s zes jaar durende artistiek-journalistieke onderzoek naar seksualiteit. Dit resulteerde eerder in de succesvolle voorstelling SEXIETY i.s.m. Gehring&Ketelaars (o.a. Oerol en Parade), de theatrale talkshow Voorlichting voor Gevorderden en de podcastseries Bedvogels (HUMAN/VPRO) en De herontdekking van haarzelf

 

Als Gian al één conclusie kan trekken uit dat onderzoek is dat theorieën over seks uiteindelijk nooit alleen over seks gaan. Waar deze avond wél over gaat?! Over ons culturele gebrek aan lichaamsbewustzijn. Over een calvinistische kramp waar we in schieten wanneer we proberen onszelf iets te gunnen. Over onze obsessie met doelgerichtheid. En bovenal: over ont-spannen in plaats van aan-spannen.

 

Gian en Mail & Female: Gian van Grunsven begon zes jaar geleden onbezonnen als winkelassistent in de Mail & Female. Al gauw raakte ze diep gefascineerd door al die kennis en visies op seksualiteit waar niemand je ooit over vertelt.. (Door de vele gesprekken met bezoekers en leidende vrouwen in het veld verdiepte zij zich steeds verder in de vrouwelijke seksualiteit. Uiteindelijk ook via haar eigen lichaam)

 Sindsdien is ze betrokken bij verschillende programma’s van Love Academy en initieert onafhankelijk artistiek-inhoudelijke projecten over seksualiteit.

 

Over try-out donderdagavond 15 maart:

Op donderdagavond 15 maart presenteert Gian een exclusief voorproefje op de – even informatieve als persoonlijke - theaterlezing ‘over komen’, over zelfbeminning. De avond is toegankelijk speciaal voor bezoekers van de Mail&Female. Na afloop is er de gelegenheid tot reageren en met de makers in gesprek te gaan. De avond wordt afgesloten door een toepasselijke bijdrage van Mail & Female. Beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus reserveer snel.

 
Speelplekken: 
22 en 23 maart – Theater Kikker, Utrecht (https://www.theaterkikker.nl/agenda/over-komen/)
3 en 4 april – Pllek, Amsterdam (http://www.pllek.nl/pllek-agenda/overkomen_3apr18)
5 april – Theater Walhalla, Rotterdam (http://www.theaterwalhalla.nl/programma/details/Over-Komen_Gian-van-Grunsveld.aspx)

 

Credits over komen

Concept, tekst en spel: Gian van Grunsven (www.gianvangrunsven.com)over komen

Spelcoaching: Lizzy Timmers

Dramaturgisch advies: Céline Buren

Mede mogelijk gemaakt door: Mail & Female en Fonds SOS

 

 

De pers over de vorige voorstelling SEXIETY i.s.m. Gehring&Ketelaars:

“Een erg onderhoudende, prikkelende en verrassende theatrale conference”- Theaterkrant ★★★★                               

“Sexiety reikt nieuwe inzichten aan op een verfrissende én theatraal interessante manier” – SCÈNES ★★★★

“Sexiety is een oefening voor praten over seks” – Volkskrant ★★★★

“It’s a multi layered project that at times leaves its audience wondering where they are being led but it’s a carefully plotted journey, our unease slowly being replaced with a sense of community.”-The Reviews Hub +1/2

“A frank and entertaining evening delivered by performers with a passion for their subject” – The Latest ★★★★        

 

 

  

 

Beeld: ©Kamerich & Budwilowitz/EYES2